
Στο επίκεντρο της ομιλίας βρέθηκαν οι αιτίες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι αξιακές και προγραμματικές διαφορές μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής παράταξης καθώς και τα ζητήματα της Δημοκρατίας.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπερσυγκέντρωση πλούτου και στην διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων σε συνδυασμό με την συγκέντρωση εξουσίας και ισχύος στην πολιτική σε συμφέροντα των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «πρόκληση για τους Σοσιαλιστές είναι η άρση αυτής της συγκέντρωσης εξουσίας και ισχύος και η αποκατάσταση της δημοκρατίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Σε ότι αφορά την υπέρβαση της κρίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε 4 ζητήματα:
1) Την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι των τραπεζών, των τραπεζιτών με τους παχυλούς μισθούς τους.
2) Να προστατεύσουμε τους φτωχούς, την απασχόληση της μεσαίας τάξης και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και όχι να το υπονομεύσουμε εξ αιτίας της κρίσης.
3) Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για νέες μορφές διακυβέρνησης στο οικονομικό σύστημα, αλλά και στο γεωπολιτικό σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε από το θέμα των φορολογικών παραδείσων έως το ζήτημα του αφοπλισμού. 4) Να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, μια πράσινη ανάπτυξη. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί όρο επιβίωσης, αλλά και ουσιαστικής κοινωνικής δικαιοσύνης.