Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Σχολική χρονιά με προβλήματα, άρθρο του Χρήστου Χρ.

Μια ακόμη φορά τα δημόσια σχολεία άρχισαν την καινούρια σχολική χρονιά με τεράστια προβλήματα. Στις αίθουσες των σχολείων οι μαθητές περιμένουν τους καθηγητές να έρθουν να κάνουν μάθημα.. Τα κενά σε καθηγητές είναι πολλά μετά τον απίστευτο αριθμό αποσπάσεων (προεκλογική περίοδος), με το λάθος προγραμματισμό εξαγωγής αποτελεσμάτων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τις ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Η μόνη μέχρι στιγμής λύση είναι για μια ακόμη φορά το φιλότιμο των υπαρχόντων καθηγητών για να λειτουργήσουν τα δημόσια σχολεία. Έχουμε φτάσει στο κωμικοτραγικό γεγονός να δίνουν τα σχολεία το κουπόνι για την αγορά φορητού υπολογιστή και τα παιδιά να μην έχουν πάρει ακόμα τα βιβλία τους. Υπάρχουν καταγγελίες ότι γίνεται απόκρυψη κενών θέσεων με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν χωρίς μάθημα μέχρι να έρθει ο ‘συστημένος’ εκπαιδευτικός να αναλάβει την θέση.

Είναι διαδικασίες και τακτικές που δεν τιμούν κανέναν, πόσο μάλλον εμάς τους εκπαιδευτικούς.

Λύση θα ήταν ο προγραμματισμός εκ μέρους του Υπουργείου να πραγματοποιείται του καλοκαιρινούς μήνες και όχι τελευταία στιγμή. Επίσης στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υπάρχει διαφάνεια με δημοσιευμένα τα κενά και τα πιθανά κενά σε πίνακες, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι πληροφορημένοι και να μην υπάρχουν αδικίες.

Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση δεν κινδυνεύει μόνο από τον ιό της γρίπης, κινδυνεύει από την χρόνια αρρώστια του ανύπαρκτου προγραμματισμού και της δουλειάς στο πόδι.
Χρήστος Χρήστου , μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Βοιωτίας