Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση ΕΛΜΕ για το θέμα της «μη καταβολής οδοιπορικών έτους 2008»

Σχετικά με τη μη καταβολή των οδοιπορικών του έτους 2008 σε αρκετούς συναδέλφους για τις πανελλήνιες εξετάσεις, εκδρομές κ.α., το ΔΣ της ΕΛΜΕ πραγματοποίησε παραστάσεις στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Ν. Βοιωτίας και στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Βοιωτίας.
Από τις συζητήσεις και την ενημέρωση που είχαμε προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί θετικά (αποπληρωμή οδοιπορικών) με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, αφού:

1. σύμφωνα με τη πράξη 133 – συν. 22α / 30.9.2003 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετακίνηση των υπαλλήλων εκτός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας είναι η προηγούμενη έκδοση από το αρμόδιο όργανο εντολής μετακίνησης, για την νομιμότητα της οποίας απαιτείται, μεταξύ άλλων, και η ύπαρξη σχετικής πίστωσης στο προϋπολογισμό του φορέα στον οποίο υπηρετεί ο υπάλληλος, με την έννοια ότι έχει εγγραφεί σε αυτόν η σχετική πίστωση και δεν έχει εξαντληθεί κατά το χρόνο έκδοσης της εντολής μετακίνησης»

2. από την κοινή απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών της 24-2-2009 με την οποία πραγματοποιείται η εξόφληση δαπανών του οικονομικού έτους 2008 από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2009, εξαιρούνται οι δαπάνες μετακίνησης.

Καλείται η ΔΔΕ Ν. Βοιωτίας να προχωρήσει, για το τρέχον έτος 2010, σε έναν υπεύθυνο σχεδιασμό για το θέμα των οδοιπορικών και να εξασφαλίσει τη πληρότητα της σχετικής διαδικασίας ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο και να καταστεί δυνατό να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι συνάδελφοι.