Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση ΠΑΣΚ: Σχετικά με το πρόγραμμα της «αυτοαξιολόγησης»

Αναστάτωση επικρατεί αυτές τις ημέρες σε αρκετές σχολικές μονάδες µε αφορμή το πρόγραμμα της «αυτοαξιολόγησης». Καθημερινά γινόμαστε δέκτες ερωτημάτων συναδέλφων σχετικά με την εγκύκλιο (αρ. 50313/Γ1/5¬5¬2010) της Υφυπουργού Παιδείας, καθώς και για την αποστολή Πρακτικών των Συλλόγων ∆ιδασκόντων που δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό. Με την ανακοίνωση αυτή θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήμματα των συναδέλφων και να δώσουμε όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις.



Επισημαίνουμε:

• Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι προαιρετική
• Προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ίδια τη σχολική μονάδα
• Ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων στην οποία οι Σχολικοί Σύμβουλοι ενημερώνουν τους ∆ιευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, απαιτείται µόνο στις περιπτώσεις όπου οι σχολικές µονάδες εκδήλωσαν ενδιαφέρον
• Είναι αυτονόητο, πως ακόμη και οι σχολικές μονάδες που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, μπορούν να αρνηθούν µε απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα



Συμπερασματικά:

1. Σε κάθε περίπτωση, ο  Σύλλογος Διδασκόντων και µόνο αποφασίζει για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της αυτοαξιολόγησης.
2. Οι σχολικές µονάδες που θα αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα -αν υπάρξουν- και µόνο αυτές έχουν υποχρέωση να αποστείλουν το Πρακτικό του Συλλόγου ∆ιδασκόντων στο Σχολικό Σύμβουλο.
3. Από καμιά διάταξη δεν προκύπτει υποχρέωση για σύγκληση του Συλλόγου ∆ιδασκόντων σε σχολικές μονάδες που δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, πολύ δε περισσότερο για αποστολή Πρακτικού µε τα επιχειρήματα όσων Συλλόγων ∆ιδασκόντων διαφώνησαν.
4. Αν επιθυμούν, η Διοίκηση και η Παιδαγωγική Καθοδήγηση να πληροφορηθούν τις θέσεις των εκπαιδευτικών στο ζήτημα της αυτοαξιολόγησης δεν έχουν παρά να διαβάσουν την απόφαση της Γ.Σ. των Προέδρων ΕΛΜΕ (7/5/2010) η οποία αποτελεί τη συλλογική έκφραση των εκπαιδευτικών.