Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Παρέμβαση ΕΛΜΕ για το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ)

Απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα των σχολικών ετών 2008-2009 και 2009-2010 παραμένουν ακόμη οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) είτε ως ωρομίσθιοι είτε ως  Σχεδιαστές – Αξιολογητές – Καταχωρητές αφού εκκρεμεί η έκδοση σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την οικονομική διευθέτηση του θέματος.
Ο θεσμός της ΠΔΣ – από το 1998 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά - είχε ως στόχους: τη στήριξη των μαθητών  οι οποίοι μπορούσαν μέσα στο σχολείο τους να διδάσκονται ενισχυτικά μαθήματα στα οποία ήταν «αδύνατοι», την καταπολέμηση της παραπαιδείας και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Τα πρώτα χρόνια ο θεσμός έγινε δεκτός με μεγάλη ανακούφιση -ιδιαίτερα- από τις οικογένειες χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων, αλλά με τα χρόνια ατόνησε και υποβαθμίστηκε αφού δεν στηρίχθηκε ουσιαστικά από τη Πολιτεία με αποτέλεσμα τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές να λιγοστεύουν μέσα στις τάξεις.
Για τη φετινή χρονιά ο θεσμός παραγκωνίζεται τελείως αφού το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής του «Μνημονίου» δεν διαθέτει τα σχετικά κονδύλια.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί ΑΜΕΣΑ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτελεσματική διευθέτηση του οικονομικού θέματος των συναδέλφων και τη στήριξη του θεσμού της ΠΔΣ στο Δημόσιο Σχολείο.