Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

18 χρόνια χωρίς την Μελίνα

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου 1920. Kόρη του βουλευτή της ΕΔΑ Σταμάτη Μερκούρη και εγγονή του Δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη.
Η Μελίνα σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήταν το 1960 η ταινία «Ποτέ την Κυριακή», σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν. Σε αυτή την ταινία τραγούδησε ίσως το πιο γνωστό ελληνικό τραγούδι διεθνώς: «Τα παιδιά του Πειραιά».
Κατά την περίοδο της δικτατορίας, 1967-1974, η Μελίνα Μερκούρη αυτοεξορίζεται και ζει στο Παρίσι, συναναστρέφεται μεγάλες φυσιογνωμίες των τεχνών και των γραμμάτων και αγωνίζεται για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όταν το καθεστώς της αφαιρεί την ελληνική υπηκοότητα απαντά: "Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα". Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επιστρέφει και πολιτεύεται με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το 1977 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πειραιά. Λίγα χρόνια αργότερα, γίνεται Υπουργός Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου 1981-1989 και 1993-1994.

Η Μελίνα ως Υπουργός Πολιτισμού κατόρθωσε να ξαναφέρει στην επιφάνεια το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, από το Μουσείο του Λονδίνου, και γι’ αυτό το σκοπό μάλιστα, θεμελίωσε τις εργασίες ανέγερσης ενός υπερσύγχρονου μουσείου στη σκιά της Ακρόπολης. Δικό της δημιούργημα είναι, επίσης, ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», ενός κορυφαίου γεγονότος με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με αποκλειστικό γνώμονα τον Πολιτισμό.
Η Μελίνα δεν υπήρξε μόνο ηθοποιός, μόνο πολιτικός. Υπήρξε μια γυναίκα-σύμβολο του νέου Ελληνισμού. Μόνο μία υπόσχεσή της δεν κράτησε. Το «Ποτέ την Κυριακή». «Έφυγε» μια Κυριακή, στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, στις 6 Μαρτίου 1994… 
Κηδεύτηκε στη Αθήνα με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.