Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Συπλήρωση ενενήντα χρόνων από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου


ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να λέγεται και Πανελλήνιο Αγροτικό Σοσιαλιστικό Κίνημα». Ανδρέας Παπανδρέου

Στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων η παραπάνω ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου δίνει ένα παράδειγμα της γνήσιας λαϊκότητας του Κινήματος, που αυτός ενέπνευσε, συγκρότησε και καθοδήγησε, αλλάζοντας καθοριστικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, η σφραγίδα του παραμένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του λαού μας. Ιδιαίτερα σε καιρούς αντιλαϊκών πολιτικών και αυταρχικών αδιεξόδων, ο λαός νοσταλγεί, όπως στην κόλαση του Δάντη, «τους ευτυχισμένους καιρούς μέσα στη φτώχεια».

Η ιστορική μνήμη έχει αυτό το νόημα. Να εμπνέει την κριτική στα σημερινά δεινά, να στηρίζει τους αγώνες του σήμερα για την υπέρβασή τους. Ιδιαίτερα για τους σοσιαλιστές της Ελλάδας η τιμή στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα έχει ως περιεχόμενο την ανάγκη να γίνει συνείδηση και πράξη η σοσιαλιστική ανανέωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η μετατροπή της λαϊκής οργής σε κίνημα αναμόρφωσης της χώρας, η επαναδιατύπωση των λαϊκών οραμάτων.

Σε ό,τι μας αφορά, είναι δεδομένο πως παραμένουμε πιστοί στην πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα, παρά τις όποιες αντιφάσεις της, και στρατευμένοι με καθαρή καρδιά και ανοιχτό μυαλό στον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική αλλαγή, ως έκφραση της ψυχής του λαού μας.

ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
www.neosagonistis.gr
Περιοδική έκδοση μελών ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ανένταχτων σοσιαλιστών
για την Κοινωνική Δημοκρατία