Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Συνάντηση ΕΛΜΕ-Νομάρχη για θέματα κτιριακής υποδομής των ΕΠΑΛ-ΣΕΚ του νομού μας


Την Τετάρτη 11-2-2009 το ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας με αφορμή τα χρόνια και οξυμμένα προβλήματα των κτιριων του ΕΠΑΛ Θήβας και ΕΠΑΛ Λιβαδειάς επισκέφθηκε τον νομάρχη Βοιωτίας κ. Περγαντά ώστε να μεταφέρει τα προβλήματα και την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Για το θέμα της κτιριακής υποδομής του ΕΠΑΛ-ΣΕΚ Θήβας :

Τα χρόνια κτιριακά προβλήματα του ΕΠΑΛ -ΕΠΑΣ– ΣΕΚ Θήβας τα οποία χρόνο με το χρόνο διογκώνονται ανάγκασαν την πολιτεία το 2005 να εγκρίνει το ποσό των 2500000 € για τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου από τη Νομαρχία Βοιωτίας.
Αμέσως μετά δόθηκε προκαταβολή 150000 € για την έναρξη των εργασιών.
Την περασμένη χρονιά εγιναν κάποιες γεωτεχνικές μελέτες, λήψεις πυρήνων σκυροδέματος για ποιοτικό έλεγχο και προκυρηχθηκε ο διαγωνισμός για τη στατική μελέτη.
Σήμερα , μετά από 4 χρόνια , η κατάσταση βρίσκεται ακόμη στην αρχή , αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ,ενώ η προκήρυξη για νέα μελέτη εγκρίθηκε μετά την συνάντηση μας με τον κ. νομάρχη.
Όλα αυτά τα χρόνια, φυσικά τα προβλήματα υπάρχουν και επιδεινώνονται και θεωρούμε ότι είναι απλά θέμα τύχης ότι δεν υπάρχουν μαθητές ή καθηγητές θύματα.

Επειδή θεωρούμε ότι η τύχη ίσως μας εγκαταλείψει κάποια στιγμή , κάναμε πρόταση προς την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, να κάνει κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων , προτείνοντας να εκχωρηθούν τα δικαιώματα επισκευής στον Ο.Σ.Κ. ώστε το έργο να εκτελεστεί οσο το δυνατό συντομότερα.

Ο κ. Νομάρχης μετα από την εισήγηση της ΕΛΜΕ μας διαβεβαίωσε ότι όλα έχουν γίνει νομότυπα και το γεγονός της ακύρωσης του διαγωνισμού ήταν μια ατυχής συγκυρία πάνω από τις προθέσεις και τις δυνατότητες της νομαρχίας.
Αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά απέρριψε το αίτημα της ΕΛΜΕ, διαβεβαιωνοντας ότι το εργο θα ολοκληρωθει από την νομαρχία.

Για το θέμα της κτιριακής υποδομής του ΕΠΑΛ-ΣΕΚ Λιβαδειάς:

Δέσμευση – αγορά του οικοπέδου 1 στρέμματος που βρίσκεται δίπλα στο σημερινό σχολικό συγκρότημα ΕΠΑΛ-ΣΕΚ Λιβαδειάς από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και άμεση ανάθεση στον ΟΣΚ του έργου ανέγερσης των νέων σχολικών κτιρίων.

Ο Νομάρχης εξέφρασε την αντικειμενική οικονομική αδυναμίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας για την δέσμευση-αγορά της επίμαχης έκτασης του 1 στρέμματος, αφού η Νομαρχία εξάντλησε κάθε σχετική δυνατότητά της για δεσμεύσεις-αγορές οικοπέδων για σχολική στέγη με την αντίστοιχη διαδικασία για την ανέγερση της πανεπιστημιακής σχολής Λιβαδειάς ( αγορά έκτασης 6 στρεμμάτων περίπου).

Συναποφασίστε, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και η ΕΛΜΕ Βοιωτίας να διεκδικήσουν από κοινού, την άμεση υλοποίηση πρόσφατης εξαγγελίας - δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ ( κατά την επίσκεψης της στο νομό Βοιωτίας) για άμεση έκτακτη χρηματοδότηση της Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας για κάλυψη εκπαιδευτικών υποδομών και αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό θα συνταχθεί κοινή αναφορά και θα πραγματοποιηθεί κοινή παράσταση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ.

Τέλος, ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλ. Περγαντάς δεσμεύθηκε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, ότι η κάλυψη της ανάγκης σχολικής στέγης του ΕΠΑΛ-ΣΕΚ Λιβαδειάς θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα του, στις σχετικές δράσεις της Νομαρχίας, τόσο στο πλαίσιο του πενταετούς προγραμματισμού της όσο και στην επικείμενη και διεκδικούμενη έκτακτη χρηματοδότηση της από το ΥΠΕΠΘ.