Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση ΠΑΣΚ: Μέτρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Μάρτιος 2010

Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση. Μια κρίση που ξεκίνησε από την ασυδοσία των τραπεζών και τη κερδοσκοπία των χρηματιστηρίων, απλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και σήμερα απειλεί με δημοσιονομική κατάρρευση τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και την Ελλάδα. Τα «σταθεροποιητικά προγράμματα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την κρίση και να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες γιατί στηρίζονται σε περιοριστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που διευρύνουν την ύφεση. Έτσι, η ελληνική οικονομία με τα χρόνια διαρθρωτικά της προβλήματα βρίσκεται, σήμερα, στη δίνη των κερδοσκοπικών επιθέσεων των «αγορών» και των «επενδυτικών οίκων».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά μέτρων για την εισοδηματική πολιτική του έτους 2010 που απέχει πολύ από τις ιδεολογικές της αρχές, τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και τις προγραμματικές της δηλώσεις:

σε μείωση των επιδομάτων μας κατά 12% (Επίδομα Εξωδιδακτικής Απασχόλησης 355.91 ευρώ χωρίς τιμαριθμική αναπροσαρμογή και Επίδομα Διδακτικής Προετοιμασίας 105 ευρώ),
σε περικοπή, κατά 30%, των επιδομάτων Χριστουγέννων – Πάσχα – θερινής άδειας,
σε άλλες ρυθμίσεις (π.χ. αύξηση ΦΠΑ, αύξηση τιμής καυσίμων κ.α.) που οδηγούν σε μια πρωτόγνωρη αύξηση του κόστους ζωής των εργαζομένων.

Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Ν. Βοιωτίας θεωρεί ότι είναι μονόδρομος:
πρέπει να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική.

Είναι η ώρα για μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης σύμφωνα με την οικονομική και φοροδοτική δύναμη του καθενός. Είναι μονόδρομος ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα επιβάλλει τη δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου και τη φορολόγηση των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλοεργολάβων, των «golden boys», των φοροφυγάδων. Είναι μονόδρομος ένα νέο δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο Δ.Υ. με σταδιακή ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό που θα δώσει τέλος στην επιδοματική πολιτική. Είναι μονόδρομος μια νέα πολιτική ελέγχου και αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας της αγοράς. Είναι μονόδρομος μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους εργαζομένους και τα συνδικάτα.