Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

"Tο τέρας της γραφειοκρατίας", άρθρο του Χρ. Χρήστου

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην χώρα μας ζει και βασιλεύει το τέρας της γραφειοκρατίας. Αυτό το τέρας που βασανίζει και πολλές φορές καταστρέφει τους πολίτες που κολυμπούν στην λίμνη της δημόσιας διοίκησης.

‘Ενας σημαντικός παράγοντας που το τροφοδοτεί και το μεγαλώνει είναι η απίστευτη ‘χαρτούρα’ που χρειάζεται το δημόσιο. Η κατανάλωση χαρτιού στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους 1,200,000 τόνους το χρόνο με θεαματική και συγχρόνως απελπιστική αύξηση 170% τα τελευταία δέκα χρόνια. Για την παραγωγή τόσου χαρτιού χρειάζονται καθημερινά δεκάδες τόνοι δέντρων, όταν μόνο για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού καταστρέφονται από 38 έως 50 στρέμματα δάσους.

Σε αυτή την απίστευτη καταστροφή της φύσης, αλλά και της ψυχικής μας υγείας πρέπει να βάλουμε ένα τέλος . Αυτό που χρειάζεται είναι να πραγματοποιηθεί στην δημόσια διοίκηση ένα άριστο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ένας τόνος χαρτιού που ανακυκλώνεται σώζει δεκατρία δέντρα, όταν ένα μεγάλο δέντρο παράγει όσο οξυγόνο καταναλώνουν τρεις άνθρωποι. Γνωρίζοντας ότι ένα χαρτί ανακυκλώνεται από 5 έως 50 φορές, όλοι καταλαβαίνουμε την τεράστια οικονομία που γίνεται σε πρώτες ύλες, ενέργεια και φυσικούς πόρους. Επίσης άλλο ένα βήμα θα ήταν όλες οι διαδικασίες που αφορούν το δημόσιο να γίνονται εξ’ αποστάσεως στην ηλεκτρονική υποδομή των δημοσίων υπηρεσιών με γρήγορους, ασφαλής και υπεύθυνους τρόπους. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για να πραγματοποιηθεί αυτό με ένα υποχρεωτικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των πολιτών. Σε τελική ανάλυση σταματώντας την τροφοδοσία του τέρατος με χαρτί βοηθάμε στην καταπολέμησή του.


Χρήστος Σ. Χρήστου
Γυμνάσιο Ασωπίας
Μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ν.Βοιωτίας